Enkel Fornyelse - Butinox | Hvitt er ikke bare hvitt
Hvitt er ikke bare hvitt. Men hvordan velger man riktig hvitfarge? Her en en liten guide!
Enkel fornyelse, butinox interiør, maling, hvit, farger, velge hvit, lister, glansgrad
22926
post-template-default,single,single-post,postid-22926,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Hvitt er ikke bare hvitt

Det har du sikkert hørt eller lest før. Ofte i lengre avhandlinger om hvordan farger fungerer sammen. Vi tenkte med dette innlegget å vise kort og konsist hvordan ulike hvitfarger påvirker hverandre og andre farger, og hvilken hvitfarge du burde velge til listene dine.

Man går ofte for det enkleste, og gjerne hvitfargene man har hørt om før: Bomull, Egghvit eller Klassisk hvit. Men alle hvitfarger påvirker hverandre og andre farger på ulike måter, så man burde gi det litt mer tanke. Mange av hvitfargene vi tror er rene kan inneholde et snev av f.eks. gult, grønt, rødt eller grått. Så om du ikke ønsker lister som ser gule ut inntil en blå vegg, bør du ikke velge Egghvit.

loft-stue

Hvit til hvit

Skal du male alt i rommet hvitt og ikke ønsker at alt skal gå i ett, kan det ofte være nok å ha ulik glansgrad på vegger og lister. For eksempel male veggene med Butinox Stue og Sov Matt, og listene med Butinox Panel Dør & Vindu Halvblank. Da vil du få en lekker kontrast og fargevalg som aldri slår feil. Ønsker du derimot å ha et spill av hvite toner er 5502 Krem, 5854 Champagne og 001 Hvit en lekker treklang.

bedroom

Hvit til farger

Hvilken side av fargesirkelen finner du veggfargen din på? Hvitfarger inneholder som nevnt tidligere et snev av andre farger.

Hvitfarger med gult i blir fort enda gulere, og kan se litt skitne ut i feil selskap. Mot blå og grønntoner vil for eksempel en renere hvit som 5849 Brud eller 5693 Dun være gode partnere. En ren hvit vil være et sikkert valg som ikke lar seg påvirke av veggfargen eller motsatt. Til mer gylne farger som beige eller varme gråtoner vil gule hvitfarger som 5670 Egghvit og 5502 Krem være gode alternativer.

spise-bord

Vi kunne snakket om dette i evigheter, men vi håper denne «lille» informasjonen kan hjelpe deg med hvitfargevalget ditt. Kontakt oss gjerne om lurer på noe!

10 Comments
 • Jeanette Larsen

  april 2, 2016 at 22:16 Svar

  Hei! Hvilken farge er brukt på veggene på det nederste bildet her??? Superfin!!! Jeg er ute etter en farge til stuen, har nå en farge på kjøkkenet som heter Bølger og lurer på om fargen på bildet kan passe til stuen, går fargene overens??

  • Enkel Fornyelse

   april 3, 2016 at 10:44 Svar

   Hei Jeanette 🙂 Denne fargen heter 5893 Lungrå, og som navnet tilsier er dette en varm gråfarge så den vil passe fint til Bølger:)

 • Yolandi De-Waal

  juni 12, 2016 at 10:37 Svar

  Jeg har valgt en palett med Kritt og Kashmir. Hvilken hvitfarge er best til lister, dører, trapper og tak? Butinox Dun eller Hvit? Hvorfor skal man velge en hvitfarge med litt sort i seg?

  • Enkel Fornyelse

   juni 16, 2016 at 22:14 Svar

   Hei Yolandi! Beklager at vi ikke har svart deg tidligere! Hvitfarger er ikke like lett å jobbe med som man skulle tro, men den fargepaletten du har valgt deg ut er fin og trygg.
   Å velge en hvitfarge med sort i er ikke alltid riktig, men til farger som ikke inneholder gult er det ofte det fineste.
   I ditt tilfelle kan du fint bruke begge fargene du har sett deg ut, de vil begge være en lekker kontrast mot Kritt og Kahmir. Men om du ønsker at dørene skal være mer ton-i-ton mot veggene kan Lys Blonde også være et godt alternativ.

   Håper vi har svart på spørsmålene dine 🙂

 • Inger Langlo

  november 17, 2016 at 05:20 Svar

  Jeg skal male kjøkkenet mitt hvitt og tenker lysegrå vegger…hvilken hvit burde jeg velge..? Egghvit eller helt hvit? 🙂

  • Enkel Fornyelse

   november 21, 2016 at 10:15 Svar

   Hei Inger! Her er det snakk om smak og behag. Egghvit inneholder litt gult, så hvis du ønsker et litt varmere og lunere kjøkken går du for denne fargen. For et renere og enklere utgangspungt for resten av kjøkkenet kan du velge klassisk hvit:)

 • Johanna Samuel

  mars 18, 2017 at 19:39 Svar

  Hei

  Hva slags farge er det på parketten på det nederste bildet?
  Jeg har grå maling i stuen og vurderer å legge nytt gulv.

  • Enkel Fornyelse

   mars 22, 2017 at 09:47 Svar

   Hei! Vi har dessverre ikke fargen på gulvet, men det er fra Flott Gulv. Så vi tipper at de vet om du viser de bildet:)

 • Iris Hasle

  juli 14, 2017 at 23:48 Svar

  Hei.
  Jeg har lister, dører og tak i bomull. Deler av veggen blir kledd med gammel brunaktig låveplank i tilegg til den gammle beige brune tømmeret. Halve veggen skal males lys/hvit. Tipps til farge som ikke blir gul og skitten? Dette er i gsng nede og 2 etg samt trapp. Har brunt gulvbelegg.
  Mvh
  Iris

  • Enkel Fornyelse

   juli 18, 2017 at 18:53 Svar

   Hei Iris! 🙂
   Det du må finne her er en farge som gjør at detaljene du allerede har i Bomull ikke virker gule og skittne. Varme beigetoner er fine til både bomull, og trevirket du beskriver. Alternativer er 1625 Sjel, 5851 Kritt, 5503 Cafe Latte og 1140 Sand.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.