12. desember 2022

Elises gårdsjul

Elise er illustratør og kunstner, og bor på en vakker gård i Indre Østfold. Slik pynter hun til jul med naturens materialer og enkle grep.

Med naturen som fremste inspirasjonskilde i både kunsten og interiøret, ble både fargevalg og materialer valgt så naturnært som mulig.  – Jeg er veldig glad i å bruke naturlige materialer når jeg innreder. For meg er det viktig med et gjennomgående materialvalg i hele huset, og at både farger og materialer harmonerer. Jeg synes vi har fått til en balansert bruk av levende flater som tre og betong i kontrast med de glatte, hvitmalte gipsveggene, forteller Elise.

elise 9
Elise hegner om den skandinaviske stilen med hvitmalte vegger, treverk og naturens egne farger.

Juletradisjonene er tatt med hjemmefra, og Elise starter tidlig med pyntingen. – Jeg er veldig glad i julen, så jeg starter å pynte rundt bursdagen min, 28. november, også kommer juletreet opp ganske tidlig i desember, sier hun. Pynten er enkel og naturlig, og skal helst stå til interiøret hun har til vanlig. – En kvist med furu eller granbar gjør mye og gir meg julestemning. I tillegg har jeg enkle papirstjerner i vinduene og tenner mye lys. På juletreet liker jeg gjerne å bruke litt mer tradisjonell pynt, og noe av den gamle julepynten har rukket å bli hundre år gammel. Det er koselig å kunne bruke og den forsterker følelsen av nostalgi og vekker gode minner noe som hører jula til, sier hun.

Selve julaften feires med familien på gården. På julaften er det julefrokost, før Tre nøtter til Askepott må sees på TV. – Deretter får hunden seg en lengre luftetur før det er klart for middagen som er en blanding mellom vegetariske og tradisjonelle retter, forteller Elise.

Stue (10) (1) copy med fargekake
Se hvordan taket ikke er malt hvitt i denne lyse stua. En varm kontrast, som gir stua særpreg og dybde. For at ikke taket skal gulne over tid kan det behandles med Tyrilin Panelhvit. Elises favorittfarger fra Butinox er disse i fargekaken over. Duse, dempede beige og bruntoner som tilbyr varme og ro uten å bli

Har du paneltak som allerede er gulnet, eller nytt tak du vil forhindre skal få nettopp det gule skjæret over tid? Tyrilin Panelhvit er en vanntynnet overflatebehandling som gir et hvittonet, lyst utseende som bevarer treverkets struktur.

 

Produktet inneholder voks, olje, UV-filter og antioksiderende midler som effektivt hindrer treverket å gulne. Tyrilin Panelhvit benyttes på tidligere panellakkerte, oljede og beisede trepanel, i vegger og tak av furu og gran uten innfarging. Perfekt for tak!

I tillegg til forkjærligheten for dyr og gårdsliv, har livet på gården også preget kunstneren og illustratøren Elise.

Fargebruken og stemningen er preget av omgivelsene i nærområdet. Kjærligheten for dyr har ført til at hun naturlig nok henter en del motiver fra dyreriket.

Hun selger kunsttrykk i begrensede opplag, og kort trykkes med motiver fra originalene. – Jeg er så heldig at etterspørselen på motivene mine økte raskt, så nå jobber jeg med dette på fulltid. Om noen hadde fortalt meg da jeg var liten at jeg en dag kom til å flytte på en gård og bli kunstner hadde jeg blitt overlykkelig, smiler hun.

elise 1
Over benken henger et utvalg av Elises egne, stemningsfulle bilder. Tips: Bruk rammer i ulike farger! Her har Elise mikset både sort og trefarget.

Elises kunst finner du her. Synes du kanskje det er vanskelig å finne fine bilder å ha på veggen på hytta? Hva med et kunstverk av reven, elgen eller rådyret?

Elises interiørstil har blitt til underveis, og hun hentet mye hjelp i å lage et stort moodboard for å visualisere og sortere idéene sine. – Dette var et supert hjelpemiddel til å få en helhetlig stil på huset med gjennomgående materialvalg og farger, for det er så utrolig mange valg man må ta når man pusser opp et hus. Jeg samlet interiørbilder fra magasiner og printet ut fra nettet. Deretter limte jeg alt opp på en stor papplate som vi hadde fremme i noen uker. Vi tok vekk bilder underveis som vi hadde blitt lei av eller ikke syntes passet inn allikevel. Siden vi skal leve med interiøret lenge følte vi det lønte seg å bruke tid på valgene. Det kan bli mye jobb og ikke minst dyrt å angre seg i etterkant. Vi er iallfall fornøyd med valgene vi har tatt til nå, så får fremtiden vise om vi ombestemmer oss. Man skal nok ikke se bort i fra at jeg kommer til å bytte farger på vegger fra tid til annen.

elise 2
Gavene er pakket sart og vakkert med hvitt papir, fløyelsbånd og egne kort.
elise 3
Spisestua er sart og vakker, og går nesten i ett med snørike jorder utenfor. Det er ikke hvert år det er snø til jul i Indre Østfold.

Naturen er en inspirasjonskilde i både kunsten min og i interiøret, både i fargevalg og materiale.

-For meg er det viktig med et gjennomgående materialvalg i hele huset, og at både farger og materialer harmonerer. Jeg synes vi har fått til en balansert bruk av levende flater som tre og betong i kontrast med de glatte gipsveggene. Det har blitt et hus med særpreg. Treverket i møblene våre kommer i tillegg ekstra godt frem og gir varme til rommet i kombinasjon med de glatte flatene.

elise 6
En svibel og en enkel amaryllis - mer skal det ikke til for å lage denne nedtonede, dempede julestemningen Elise elsker.
elise 5
Skapet til høyre er et vintage teakskap. Elise liker å krydre et dempet og nøytralt interiør med små overraskelser som skaper spenning.
collage elise s
Elises ønskeliste til jul består av kunsthåndverk, en ny designlampe og ting man alltid trenger som stearinslys, te og kaffe. I tillegg ønsker hun seg alltid juletrepynt fra Karen Blixens jul, fra Rosendahl.
Tags: MaleStue

Legg igjen en kommentar

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *