3. februar 2023

Ny farge på tregulvet – uten sliping. Er det mulig da?

La oss ta et minutts stillhet for gulvsliping.

Neida. Såklart må du slipe gulvet hvis du har store hakk og synlige skjønnhetsfeil.

 

Men de fleste av oss har jo bare lyst til å bytte fargen på gulvet. Kan du da slippe unna dagesvis med jobb, og månedsvis med støv i kriker, kroker, vegger, tak og skap?

 

Det føles enda bedre med tanken på at du sparer både penger natur når du tar vare på gulvet i stedet for å kjøpe nytt. For visste du at det tar omtrent 150 år før et eiketre kan brukes til parkett, eller 80 år før furua har vokst seg stor nok til å benyttes til gulvplank?

 

Svaret er TRESTJERNER GULVLAKK COLOR!  Du trenger ikke slipemaskin for å gi gulvet en real oppgradering. Med enkelt utstyr, litt egeninnsats og et par strøk med farget gulvlakk fra TreStjerner, kan du forvandle både gulvet og rommet. Det er nesten for godt til å være sant.

 

Lakken kommer i flere nyanser – du kan få gulvene lysere eller mørkere, eller med ulik fargestikk. Se alle fargene her: FARGENYANSER GULVLAKK COLOR. Dette gulvet er lakket i 2106 HVIT. Gulvet er i eik.

Dette-trenger-du-gulvlakk-C
Dette trenger du for jobben - i tillegg til gulvet du har lyst til å endre da.

Med riktig redskap er det enkelt å male både parkett og laminat.

 

Du trenger:

 • TreStjerner Gulvrens
 • Maskeringstape
 • Forlengerskaft
 • Pussepapir (nr. 150-180)
 • Mikrofiberklut og mopp
 • Maletrau
 • Jordan korthåret malerulle
 • Jordan gulvlakkpensel
 • Jordan malekost (langpensel)
 • TreStjerner Gulvlakk Color

 

For_gulnet-eikeparkett
Før: Et pent gulv, men vi ønsker å gjøre gulvet lysere. Vi starter med grunnarbeidet.

Grunnarbeid

Vi tar det kjedeligste først: grunnarbeidet. Det som ikke syns når du gjør det, men som utgjør hele forskjellen for hvordan resultatet skal se ut. Så ikke skipp disse punktene, selv om vi vet det er fristende.

 

Mal deg ferdig. Dersom du skal male tak og vegger i tillegg til lakkering av gulvet, er det lurt å gjøre unna malejobben først. Da unngår du eventuelle malingsflekker på ditt “nye” gulv.

 

Ta av gulvlistene, eventuelt maskere dem.

 

Rens gulvflatene med TreStjerner Gulvrens som effektivt fjerner fett, såperester, bonevoks og annet smuss.

 

Sliping-mellom-staver
Mattsliping - bare bittelitt sliping, her skal du ikke frem med maskiner.

Mattsliping av gulvet for bedre feste

Dersom gulvet er lakkert eller i laminat, må det mattslipes før du påfører TRESTJERNER GULVLAKK COLOR. Mattsliping er nødvendig for å sikre best mulig feste til underlaget. Bruk pussepapir i nr 150-180 og et forlengerskaft som gjør det enklere å få til et jevnt trykk og dermed mer grundig sliping. Jobb i samme retning som stavene når du pusser.  Ja, gjerne hver lengde for seg. Husk å være nøye med sliping mellom stavene. 

 

PS! Har ditt lakkerte gulv hakk og skader ned til bart treverk må det forsegles med et klart lakkstrøk for å unngå store fargeskjolder. 

Sette-av-med-pensel-Gulvlakk
Endelig - vi er klare for å ta frem TreStjerner Gulvlakk Color

Rør godt om, og hell TreStjerner Gulvlakk Color over i et malingsbrett. 

 

Bruk først en pensel for å påføre gulvlakk mot vegger og i kroker. Tips: Husk at lakken er drøy, og skal påføres i tynne strøk.

 

Lakkering-8-scaled
Med rulle går arbeidet med å påføre lakken raskt.

Rull på lakken. Bruk en fin Jordan malerulle med kort hår for lakkering av gulvflatene. Ha malerullen på forlengerskaftet for å gjøre jobben enklere og resultatet bedre.

 

Rull bare en stripe på 40 cm i bredden, før du går til neste steg.

Hvit-EtterstrykGulvlakk-Color
Stryk av når du har rullet en stripe på ca 40 cm.

Etter at den fargede gulvlakken er påført, setter du en gulvlakkpensel på forlengerskaftet og etterstryker. Dra gulvlakkpenselen i én og samme retning, og husk på å tørke av overskuddslakk med jevne mellomrom.

 

Neste felt med gulvlakk ruller du inntil det forrige, men etterstryk over begge felt. Akkurat som med mattsliping, jobber du i samme retning som stavene når du påfører gulvlakk og etterstryker.

Etter-bredde-Gulvlakk-Color-m-scaled
Tada! Ny farge på gulvet, uten en eneste slipemaskin i sikte. Fargen som er brukt heter 2106 HVIT. Gulvet er i eik.

Hvor mange strøk?

For et optimalt resultat, bør du påføre to tynne strøk i ønsket farge med TreStjerner Gulvlakk Color. Til slutt legger du et godt strøk med klar lakk i valgfri glansgrad fra serien TreStjerner gulvlakk.

 

Tips til tørking av lakkerte gulv

De beste forholdene for optimal tørk av de lakkerte gulvene, får du med god luftsirkulasjon. Gulvene er overlakkérbare etter minimum åtte timer, og du kan gå på gulvene etter ca. 10 timer, men trå forsiktig i starten. 

Legg igjen en kommentar

20 kommentarer

20 svar til “Ny farge på tregulvet – uten sliping. Er det mulig da?”

 1. Elin Aslaksby sier:

  Kan denne brukes på gulv som er beiset?

  • Jenny Bull-Gustavsen sier:

   Ja, den kan brukes på beiset gulv. Rens med gulvrens, mattslip med pussepapir i grovhet 150-180, avstøv også lakk i øsnket farge.

 2. Mette sier:

  Kan denne brukes til å fornye trappen? Blir den veldig glatt?

  • Jenny Bull-Gustavsen sier:

   Den kan brukes i trapper – du påfører på samme måte med rull og etterstrykers slik som på et vanlig gulv. Den er ikke mindre eller mer glattere enn vanlige lakker, så her ville jeg kjent på oppstrøksprøvene i butikk ifht hva du synes om overflaten og glattheten.

  • Jenny Bull-Gustavsen sier:

   Hei og beklager sent svar. Mulig dette ikke er aktuelt enda, men svarer. TreStjerner Gulvlakk Color kan brukes i trapp og er ikke noe glattere enn andre lakker eller malinger.

 3. Marianne sier:

  Hvordan løser man lakkering i store og lange rom? Vil lakken stivne for mye før man rekker neste stripe? Kan man lakkere rommet i to omganger uten synlig skille?

  • Jenny Bull-Gustavsen sier:

   Lakken har god åpentid, så det skal gå fint med store lange rom. Jo lavere temperatur i rommet – jo lengere åpentid, men ikke ha det kjøligere enn 15 grader og ikke varmere enn 20. Vi anbefaler at du lakkerer bredder/røfter på ca 40cm.

   Viktig at du renser gulvet med trestjerner Gulvrens, matter ned hvis du har tidligere lakkerte gulv ved å rulle med en fin/korthåret filtrull, før du etetrstryker med lakkpensel. Påfør den fargede lakken i 2 tynne strøk før du forsegler med en klar lakk over. Se how to film her: https://youtu.be/LR3TakK54mc

   Du kan dele rommet i to og lakkere, men masker skille da det vil bli høydeforskjeller derso du legger flere strøk i skjøten.

  • Jenny Bull-Gustavsen sier:

   Hei og beklager sent svar. Mulig dette ikke er aktuelt lengre, men svarer nå. TreStjerner Gulvlakk Color har lang åpentid, men viktig at du lakker neste røfte litt oppå den feltet du akkuart har lakket, og jobb frem og tilbake med penselen for å jobbe pigmentene utover

 4. Eva sier:

  Jeg har en kjøkkeninnredning i eik. Kan jeg bruke lakken på den? Kan jeg i så fall bruke malingssprøyte?

  • Jenny Bull-Gustavsen sier:

   Hei, du kan bruke lakken på kjøkkeninnredning, men vi anbefaler ikke bruk av sprøyte. Sprøyten vil legge igjen for mye lakk, og du vil få et mørk og skjoldete overflate. Anbefaler å bruke hvit filtrull + etterstrøke med en fordriver.

 5. Martine sier:

  Det står at man bør lakke gulvet med klarlakk før man lakker med gulvlakk color, men det er ikke spesifisert om denne klarlakken bør være vann- eller oljebasert. Hva anbefales her?

  • Jenny Bull-Gustavsen sier:

   Hei, og beklager sent svar. Dette spørmålet har vi dessverre ikke sett før nå. Du kan lakke med vannbasert eller oljebasert lakk – det er opp til deg.

 6. Liv sier:

  Er det lang herdetid på dette produktet? Når kan en sette tunge møbler som feks sofa, på plass igjen?

  • Jenny Bull-Gustavsen sier:

   Hei, Lakken er gjennomherdet etter 2 uker, men produktet er brukstørt etter 24 timer – så om du bærer og ikke drar sofaen kan den settes på plass etter 24 timer. Tepper ville jeg ventet med til 14 dager har gått.

 7. June sier:

  Vi har et mørkt tregulv av typen merbau, hvor lyst kan man få det ved å bruke denne lakken? Hvilke nyanser anbefales til å så samme type resultat som i bildeserien i artikkelen?

  • Jenny Bull-Gustavsen sier:

   Hei, de fargene vi anbefaler på merbau er listet her: https://www.trestjerner.no/farge-kategori/lakk/
   Merbau er rødt så vi anbefaler å gjøre test oppstrøk på et lite synlig sted om dere går for eks hvit. Gulvet vil kunne få et rosa uttrykk, så det blir viktig med teststrøk. Et sted det kan være mulig å gjøre et forsøk er feks ved å ta av en list, for å pensle på der hvor listen skjuler treverket.

 8. Marita Strønen sier:

  Hvilken farge er brukt på lakken her?

 9. Ingun Håland sier:

  Kan man bruke dette på en mørk parkett? Ser ut som det er et furugulv som er behandlet på bildene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *