28. mai 2019

SLIK BYGGER DU PERGOLA

Se hvordan du kan bygge et flott uterom selv. Bli med inn til prisvinnede hagedesigner Darren Saines som har utviklet en oppskrift for deg som vil bygge pergolaen selv.

IMG_7771 kopi
Er du litt nevenyttig kan du bygge en lignende pergola selv. Du finner oppskriften under.

Vi er mange som drømmer om en pergola. Et uterom hvor vi kan slappe av, finne skygge og nyte sommeren. Her lar vi humla suse. Har du en helg eller tre tilovers, og føler deg komfortabel med kappsag og terasseskruer, er ikke denne uteplassen så langt unna som man skulle tro.

 

I dag er vi inne fra den prisbelønte hagedesigneren DARREN SAINES egen hage. Han har designet en pergola som du kan finne en trinn for trinn oppskrift på HVORDAN DU BYGGER PERGOLA HER. Lettere blir det ikke! Faktisk er det denne du ser på bildene. Darrens system er modulbasert, noe som gjør det lett å tilpasse pergolaen til din hage og ditt behov. I sin egen hage har han murt opp Leca til utepeis i en midtmodul, noe som kan utvide sesongen med flere måneder. Veggen til høyre har han byttet med en blomsterkasse i pusset Leca. Det er også lagt opp til at du skal kunne ha tak på pergolaen om du ønsker det.

 

-Mix og match, om du vil, og tilpass pergolaen til akkurat din uteplass, sier Darren Sains.

 

Materialene til pergolaen får du kjøpt i din lokale bygghandel, og det er både handleliste og byggespesifikasjon i oppskriften.

 

LINK TIL OPPSKRIFTEN FINNER DU HER

 

Fun fact: Darren var den første som har representert Norge på Chelsea Flower Show – noe vi vel kan kalle hageverdens OL. Her fikk han møte Dronning Elizabeth II, som spurte spesielt om å få se hans bidrag.  Ikke verst for engelskfødte Darren, som har over 30 års fartstid i bransjen med utdannelse både i hagedesign og som anleggsgartner.

pergola (4)
Tips: Hagetrenden går mot at vi ønsker komfort og stil også når vi er ute, og skillet mellom utemøbler og innemøbler er blitt mindre. Velg derfor møbler som tåler å stå ute hele året.

For å ta vare på investeringen du har gjort i pergola, er det viktig å etterbehandle. Når du har ryddet bort kappsagen og de impregnerte materialene har fått tørket én til to måneder, er vi klare for beising.

 

BUTINOX TERRASSEBEIS fremhever og bevarer treverkets naturlige struktur med et transparent, klart eller innfarget utseende. Butinox Terrassebeis er robust og fargebestandig med opptil 3 års holdbarhet, og brukes til behandling av impregnert treverk (terrassegulv, trapper, levegger, hagemøbler etc.)

 

Slik behandler du din nye pergola:

Bruk Butinox Terrasselysner for å rense treverket for utslag av kobbersalter (grønne krystaller) og lysne overflaten. Da oppnår du en lys overflate med jevnt innsug i treverket, og ikke minst riktig og jevn farge.

 

Beising må skje i oppholdsvær og gulvbordene må være tørre.
Unngå å beise i direkte sollys.
Beis i lengdretningen, 1-2 bord av gangen.
Påfør beisen med rull. Stryk av overskytende beis med en pensel.

 

HER kan du se video av hvordan det hele gjøres.

pergola (3)
Darren liker å bryte opp alt treverket vi nordmenn er så glade i for et mer ekslusivt uttrykk. For en vedlikeholdsfri hage velger han busker og små trær som ikke krever samme tilsyn som sommerblomster.

Darren bruker ofte Leca i sine prosjekter. Her er det satt opp en mur i Leca som fungerer både som vegg og blomsterkasse. -Det er så enkelt, og det gjør så mye, sier Darren. Muren bryter med trestrukturen og har en annen overflate. Hvis alt var i treverk, kan området fort bli kjedelig og ensformig.

 

Lag dine egne blomsterkasser i Leca.

Det viktigste du gjør når du skal bygge blomsterkasser er å sørge for at de er store nok. Skal du ha større busker og trær, trenger du en dyp kasse. Et greit utgangspunkt er at kassen bør være minst 60 cm x 60 cm, gjerne mye større. Du kan isolere kassen på innsiden med EPS, og da kan plantene overvintre i kassen. Husk dreneringslag av løs Leca i bunnen av kassen.

pergola (5)
Tips: Darren syns du bør tenke motsatt av hva de fleste gjør i dag. -Finn ut av hva slags møbler du kunne tenke deg og bruk dette som utgangspunkt når du planlegger uteplassen, heller enn å bygge først og innrede etterpå, tipser Saines.

Darren er opptatt av at hagen skal være tidløs, slik at du slipper å gå løs på store prosjekter i hagen til stadighet. -Det er bedre å legge opp muligheten til å gjøre små endringer på noen flater. Kanskje du vil male en vegg eller et par blomsterkasser, eller sette inn et nytt møbel.

 

Uteplassen skal bare stå der, i mange mange år, sier Darren. Så kan man heller bytte ut putene i sofaen, eller legge på et pent uteteppe.

pergola (7)
En pergola er perfekt for deg som ønsker å ha noe å henge hengekøyen i.
Tags: Uterom

Legg igjen en kommentar

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *